Wat heeft mijn hond nodig en hoe geef ik daar invulling aan?

Iedereen is anders.
Regeltjes als: Alle vrouwen houden van shoppen en alle mannen kijken naar voetbal, gaan in de praktijk helemaal niet op.

Hoe zit dat dan met onze honden?

Niet alle honden hebben elke dag lange wandelingen nodig. Elk individu heeft zijn/haar eigen behoefte. Dit heeft zowel te maken met het ras waar je voor gekozen hebt, maar ook het karakter waarmee je te maken hebt.
Het zou kunnen zijn dat jij een Engelse Bulldog hebt en nu denkt,” ja die lange wandeling gaat voor een Engelse Bulldog niet op”. Maar misschien heb jij nou net die ene Engelse Bulldog die wel een lange wandeling nodig heeft.

Of andersom, heb je een Vizsla (gefokt voor de jacht) en denk je dat jouw hond veel moet wandelen om fysiek uitgedaagd te worden?
Natuurlijk kan dat, maar misschien is jouw Vizsla een beetje onzeker in de buurt van andere honden. Dan kan het zijn dat het geen goed idee is, om dagelijks op een hondenspeelveld te staan omdat je wilt dat je hond goed socialiseert met andere honden.

Voor veel honden is een hondenspeelveld of ‘spel’ met andere honden net zo confronterend als dat je een kleuter dagelijks naar een andere klas met andere kinderen en een andere juf of meester brengt. Er zijn niet veel kinderen die zich hierbij genoeg op hun gemak voelen.
Het is zo dat honden vriendschappen leggen, net als wij mensen, maar wel met honden die ze goed kennen.
Let wel: Wat vaak door ons wordt geïnterpreteerd als spel, is in veel gevallen aangeleerd sociaal gedrag.

Het zou ook kunnen zijn dat er in je wandelingen überhaupt te veel gebeurt.
Stel je eens voor hoe de indrukken tijdens een wandeling met je hond binnenkomen. Geuren, geluiden, de lijndruk en vluchtige contacten met andere mensen of honden.
Tijdens of na je wandeling kan er daardoor ‘ongewenst’ gedrag ontstaan: overmatig graven, bijten in de riem, rondjes rennen en bijt of spring gedrag Dit alles kan een gevolg zijn van een wandeling met te veel indrukken.

Misschien heb je thuis ook nog jonge kinderen, die de hond overprikkelen door aanraking, optillen of ander soort drukte. Waardoor er gedragingen ontstaan die je liever niet ziet. Alles bij elkaar is dit voor veel honden, -zeker op jonge leeftijd -best heftig.

De Efteling als dagelijks leven

Maak eens de vergelijking met kinderen. Als we onze kinderen een dagje meenemen naar de Efteling, we hebben een fantastische dag. We eten popcorn, bezoeken de Efteling winkel en gaan in de meest uitdagende attracties.
Op het moment dat we aan het eind van de dag in de auto stappen, kunnen de kinderen alleen nog maar jengelen omdat ze overvol zitten van alle indrukken van die dag.

Stress

Wandelen en spel (met een bal of andere honden) vult voor veel honden het stressniveau tot de nok. Hierdoor nemen druk gedrag of angsten de overhand. Het leervermogen daalt en de hond heeft geen tijd zijn stressniveau te laten zakken.

Het stressniveau laten zakken (let op, positieve of negatieve stress) kan tot 72 uur duren!
Vullen we dagelijks dan ook nog het stressniveau aan, raakt de hond van elke kleine verandering te opgewonden.

Een vaak vergeten grote behoefte van honden is neusgebruik.
Door middel van rustig snuffelen, kauwen, nadenken en slapen houden we het stressniveau op pijl.
10 minuten snuffelen, staat qua mentale uitdaging gelijk aan een uur wandelen!

Tip:

Als je brokken voert, geef je hond dan geen voer uit een voerbak. Maar geef je hond uitdaging door het voer op andere manieren aan te bieden. Voer vanuit een snuffelmat, Kong of gooi het bijvoorbeeld in de tuin.

Probeer te kijken naar de behoefte van je hond. De lichaamstaal van je hond kan je daarin veel informatie geven.
Welke stresssignalen zie je en hoe is de houding van je hond ten opzichte van bepaalde situaties?