Wat is positieve hondentraining?

Bij VAN STAL is positieve hondentraining en vooral het leren begrijpen van de hondentaal het uitgangspunt in alle trainingen. Op deze manier bouw je een onvoorwaardelijke band op met je hond en wordt het trainen alleen maar leuker en begrijpelijker, zowel voor hond als baas.

Laat je hond succes ervaren bij.

Trainen bij Hondenschool Van Stal is training op een positieve manier en dat vergt een omschakeling van denken. Je moet aandacht gaan krijgen voor elk klein stukje gewenst gedrag dat kan leiden tot het uiteindelijke grote geheel van gewenst gedrag. Het draait erom dat de hond steeds een “succesje” ervaart door middel van een beloning. Op deze manier zal je hond het gewenste gedrag gaan herhalen omdat het hem iets oplevert. Ongewenst gedrag negeren, dan zal het uitdoven.

Hond springt op

Mensen zijn vaak geneigd om heel hard ‘nee’ of ‘laag’ te schreeuwen op het moment dat een hond opspringt. Op dit moment geef je de hond aandacht voor dit negatief gedrag. Ook al is het negatieve aandacht, het is wel aandacht en dat was nou precies waar je hond voor ging op dat moment. Bovendien wordt vervolgens vaak vergeten om de hond te belonen op het moment hij weer met 4 poten op de grond staat. Nog beter is het om de hond al te belonen zolang hij nog op de grond is, hiermee wordt het opspringen voorkomen.

Hondenschool Van Stal

Bij elke training en het belonen van positief gedrag komt namelijk ook nog eens kijken dat we moeten nadenken wat er voor de hond in zit. Een goed voorbeeld is het trekken aan de lijn. Zolang je meeloopt met de hond terwijl hij trekt, beloon je hem eigenlijk onbewust hiervoor. Hij komt namelijk steeds dichterbij zijn doel omdat jij met hem meeloopt die kant op. Je kunt het ook omdraaien. Stel je weet dat je hond naar lekkere geurtje toe wil, dan kun je hem ook eerst even laten wachten en hem iets lekkers geven als hij wacht. Zodra dat goed gaat, lopen jullie samen naar dat lekkere geurtje toe zonder dat je hond aan de lijn trekt. Zo heeft je hond twee beloningen gehad en zijn jullie allebei blij!

Bij de trainingen bij Hondenschool Van Stal helpen we je uitzoeken wat de behoeftes van je hond zijn én hoe jij daar op de meest prettige manier rekening mee kunt houden. Hiermee helpen we je een zo goed mogelijke band met je hond op te bouwen waar jullie samen jarenlang plezier van zullen hebben!