Wat is Grondwerk?

Meestal leren we het omgaan met paarden puur en alleen vanuit het zadel. Bij VAN STAL vinden we dat een gemiste kans. Je leert je paard namelijk nóg beter kennen als je eerst naast hem of haar bezig bent. We noemen dat grondwerk.

Grondwerk kun je eenvoudig omschrijven als “alles wat je met je paard doet waarbij je niet op z’n rug zit”. Dat begint al met het begeleiden van een paard, bijvoorbeeld uit de paddock naar de poetsplaats. Op een prettige manier leiden is de basis van alles wat je met een paard doet.

Grondwerk kun je op verschillende manieren doen, elk met een ander doel.

Vrijwerken
Het vrijwerken in de roundpen (‘longeerbak’) is een speelse manier om leiding te geven aan je paard. Kun je hem met jouw lichaamstaal aanzetten om te stappen, draven, galopperen, omdraaien, zonder gebruik te maken van een longeerlijn of zweep?

Aan de hand werken
Een ander belangrijk onderdeel van het grondwerk is het werken aan de hand. Hierbij begeleidt je het paard aan een kaptoom en vraagt hem zijn lichaam op een goede manier te gebruiken, met als doel hem meer draagkracht te geven. Aan de hand leer je hem buiging en stelling, het ondertreden van het achterbeen, en verschillende dressuuroefeningen. Door deze gymnasticering wordt je paard sterker en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Eenmaal in het zadel wordt het voor het paard een stuk gemakkelijker en begrijpelijker om de oefeningen met jouw gewicht erbij uit te voeren.

Spelen
Naast deze wat serieuze vormen kun je ook spelen met je paard, obstakels zoals hindernisjes, zeil, paraplu’s en andere vreemde voorwerpen onderzoeken, kunstjes leren of spelen met een bal. Dit is niet alleen heel leuk, het helpt je ook je paard beter te leren kennen, en samen net dat stapje meer te doen.

Grondwerk is enorm veelzijdig en biedt mens en paard de kans samen fysiek en mentaal te groeien.

Welke activiteit je ook aantrekt, bij Van Stal kun je het ervaren! Onze ervaren instructeurs helpen je graag op je weg naar een (nog) beter partnerschap.

Kijk bij de cursussen voor meer informatie over lessen in grondwerk.