Hoe lang moet mijn pup slapen?

Puppy’s moeten net zoveel slapen als net geboren baby’s en dit is een uitdaging!
Het hebben van een hond gaat vaak gepaard met allerlei aannames. Het is ook lastig, want iedereen geeft goedbedoelde adviezen en het internet staat vol met oude achterhaalde theorieën. Blijf in de opvoeding van je pup vooral logisch nadenken en laat je niet zomaar door iedereen wat wijs maken. Zelfs in het vak van de hondentrainers zijn er grote verschillen. Het is ook geen erkend beroep, dus iedereen kan zichzelf hondentrainer noemen zonder enige opleiding.
Door de jaren heen is er veel veranderd in de wetenschap over honden. Zo werken we tegenwoordig niet meer met correctie, maar proberen we te kijken naar het wezen hond met al zijn emoties en behoefte.
De behoeftes van een pup zijn voornamelijk veiligheid, geborgenheid, rust, regelmaat en mentale uitdaging. In de wereld van nu ligt overprikkeling op de loer.
Een hond hebben gaat natuurlijk samen met leuke dingen doen, wandelen, snuffelen, denkwerk en samen spelen, maar wat is de juiste balans tussen alle activiteiten?
Voor veel baasjes staan wandelen en spel bovenaan de lijst. Alleen zijn beide activiteiten actief en zowel mentaal als fysiek belastend voor een hond. Bovenaan de lijst van een pup zou eerder moeten staan, snuffelen (neusgebruik) en denkwerk (training).
Deze zijn beide weinig belastend voor het lichaam en het is mentaal zeer uitdagend waardoor we een volwassener brein maken en we aan een hoge behoefte van onze honden voldoen. Buiten een snuffelwandeling maken op het tempo van je hond is dus zeker aan te raden. Je zal merken dat je veel minder ver loopt als je de wandeling aan je hondje over laat.
Gebruik het voer voor kleine trainings-oefeningen en laat je hondje ook in huis zoeken naar het voer in plaats van een voerbak voor zijn neus te zetten.
Hoe meer fysieke uitdaging en hoe meer prikkels van buitenaf een puppy vaak krijgt, hoe minder hij zijn slaap zal pakken en hoe meer ongewenste drukte en bijtgedrag ontstaat. Pups tot ongeveer 20 weken hebben gemiddeld 20 uur slaap nodig per 24 uur. Een volwassen hond slaapt rond de 16 uur per dag, dus reguleer de inspanningen goed zodat jouw hondje niet overprikkeld raakt en de slaap niet meer kan vatten.
Mocht je een iets drukkere dag in het verschiet hebben samen met jouw hond (bv de hondenschool) las dan de dag daarna een rustdag in, zodat je ook daar prikkelregulatie toepast. Honden hebben tot wel 72 uur de tijd nodig om het stressniveau te laten zakken en tot een 0 punt te komen.
Welterusten!