Hoe en wanneer ga ik mijn pup alleen laten?

Je puppy heeft zeker in het begin veel aandacht nodig. Niet alleen om te wennen aan jou, maar ook aan zijn omgeving en alle nieuwe prikkels. Jij bent zijn nieuwe familie en grote steun en toeverlaat. Toch is het al redelijk snel tijd om je pup te leren ook alleen te kunnen zijn. Als je daar rustig aan snel mee begint is de kans op verlatingsangst het kleinst. Als je pup ongeveer een week in huis is en je hebt de eerste week voornamelijk gesocialiseerd met huis en haard wordt het tijd om je hondje een keer alleen te gaan laten. Een puppyren is daarvoor de beste optie. Zo heeft je hondje zijn eigen veilige plekje waar hij niet de mogelijkheid heeft om ergens in te stikken of iets kapot te bijten. En door de plek waarin hij zit een beetje te verkleinen (dus niet door het hele huis) geeft dat meer rust zodat je hondje niet telkens van raam naar deur hoeft te lopen om te kijken of jij alweer thuiskomt.
Puppyren
De puppyren of bench zullen moeten worden aangeleerd. Maak het een leuke plek door daar telkens spelenderwijs iets leuks te laten gebeuren. Een snuffelmat, kong, bot en voertjes kunnen je daar goed bij helpen. Een puppyren geeft jou de mogelijkheid om je pup een veilig plekje te geven en kan voorkomen dat er ongewenst gedrag optreedt. Zo heeft je hondje meer bewegingsvrijheid dan het kleine oppervlak van een bench en biedt je toch controle en een stukje veiligheid. Ook als je kinderen hebt, is een puppyren een goede optie. De pup kan niet constant bij het speelgoed van de kinderen en andersom geeft het de pup meer rust.
Bench
De bench kan ook voor een veilig plekje zorgen waarin je hondje leert zijn rust te pakken, maar deze ruimte is natuurlijk relatief klein en zal je hondje meer een opgesloten gevoel geven waardoor het alleen thuis zijn misschien moeilijker wordt. Puppy’s zijn vaak bewegelijk en vinden het fijn om af en toe op een ander plekje te kunnen gaan liggen of even de benen te strekken.
Alleen thuis.
Als je van de puppyren of bench eenmaal een fijne rust en slaapplek hebt gemaakt ga je rustig aan starten met weg gaan uit de kamer. Mocht je hondje gaan piepen dan laat je dat even gebeuren, je bent er immers nog steeds. Het is niet de bedoeling dat je hondje helemaal in paniek raakt, volg daarbij een beetje je onderbuikgevoel. Als je twijfelt over de gemoedstoestand van je hondje, film het een keer en plaats het filmpje op de puppy Fb pagina zodat wij met je mee kunnen kijken. Bouw de tijd die je weg bent langzaam op. start met een minuut en rek het telkens langer op met een aantal minuten.
Als je hondje piept haal hem er dan niet uit, maar laat af en toe je gezicht even zien, terwijl je niks zegt. Denk eraan aandacht in welke vorm dan ook zal je puppy aanzetten tot meer gedrag. Probeer in het begin je pup uit de ren te halen vóór hij piep en smeekgedrag inzet. Het zou kunnen dat je er uiteindelijk even doorheen moet. Hondjes kunnen het soms lang vol houden. Het is wel belangrijk dat je begint met het aanleren als je hondje niet overprikkeld en al over zijn kook is. Rust is dus heel belangrijk, zeker in de eerste week!
Let op! Haal je je hondje uit de ren als hij piept of blaft, dan het je hem aangeleerd te moeten piepen of blaffen om eruit gehaald te worden.
Succes!