Nieuws

Open dag

Kom jij naar ons spectaculaire event? Klik hier om je aan te melden!

 

Noteer 3 juni 2018 in alvast in de agenda, want dan is het Amstellanddag en organiseert honden- en paardenschool ‘Van Stal’ een grote open dag! Er zijn diverse gratis lezingen, workshops, presentaties en demonstraties!

En… de 1100 gasten ontvangen een te gekke goodie-bag!

Bij Van Stal ben je tussen 11:00 en 17:00 uur van harte welkom. Laat je inspireren door de diervriendelijke aanpak in de begeleiding van honden óf paarden op deze fantastische locatie die tevens geschikt is voor verhuur. Ben jij een echte dierenliefhebber, ben je op zoek naar nieuwe producten óf wens je méér kennis te vergaren? Dan is de open dag echts iets voor jou!

 

Deelnemen aan een activiteit? Meld je, om teleurstelling te voorkomen, nu alvast aan want er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Deelname van activiteiten is geheel gratis. Indien het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt ontvang je hierover bericht. Om veiligheid te creëren zijn er een aantal onderdelen waarbij het niet mogelijk is je hond mee te nemen. Tip! Kom daarom met z’n tweeën, zodat jullie in activiteiten kunnen afwisselen.

 

>Bekijk onderaan dit bericht hoe je je kan aanmelden<

 

Programma:

Omschrijving                                                       Tijd Aanmelden Opmerkingen
Workshop blije bijen ballen maken  11:00-16:00   Nee leuk voor kinderen
Workshop paarden versieren 11:00-12:00      Ja leuk voor kinderen
VOL Fotoshoot met je hond  11:00-12:00 Ja vergoeding voor foto
Lezing ‘ziekte of symptoom?’ 11:00-12:00 Ja deelname zonder hond
Demonstratie grondwerk 11:30-12:15 Nee Kim Steutel en Boukje van Hilst
VOL Hond ondersteunende coaching 12:15-12:30 Ja deelname zonder hond
Lezing osteopathie hond & paard 12:30-13:30 Ja deelname zonder hond
Workshop hond-paard 12:45-13:45 Ja deelname mét hond
Vraag het aan ‘Van Stal’ 13:00-14:00 Nee team Van Stal
VOL Hond ondersteunende coaching 13:15-13:30 Ja deelname zonder hond
Lezing ‘hierkomen’  14:00-14:30 Ja deelname zonder hond
Fotoshoot met je hond 14:00-15:00 Ja vergoeding voor foto
Workshop zelfbeheersing 14:15-15:00 Ja deelname mét hond
Lezing ‘hondenvoeding’ 15:00-16:00 Ja deelname zonder hond
Vraag het aan ‘Van Stal’ 15:00-16:00 Nee team Van Stal
VOL Hond ondersteunende coaching 15:15-15:30 Ja deelname zonder hond
Workshop balans & coördinatie 15:30-16:15 Ja deelname mét hond
Fotoshoot met je hond 16:00-17:00 Ja vergoeding voor foto
Demonstratie Dog & Horse dance 16:30-17:00 Nee Eline van Oosterom en Van Stal

 

Aanwezig op het marktplein:

 • Fion Coaching (paardencoaching)
 • Hondje koek (dierenspeciaalzaak; biologische en natuurlijk voeding hond)
 • Voedingsadvies van Theo (gespecialiseerd voedingsdeskundige hond)
 • Ziggy Touwproducten (hondenlijn, halsband, touwhalster & meer voor hond & paard)
 • Bio-Ron (Biologische diervoeders)
 • JK Balance (Shiatsu en Cranio Sacraal behandelingen hond & paard)
 • Horse2Connect (paardencoaching, reading & bach-bloesem-therapie)
 • Falada, praktijk voor natuurlijke genezing
 • Maybel Pictures (dier-fotografie)
 • Annemarijn Laan, Osteopaat hond & paard
 • Guanyin Horse & Human (Guasha therapeut paard)
 • HOCus (hond ondersteunende coaching)
 • BodyPose (oefentherapeut; flexchair, lichaamshouding & balans paard)
 • Houndation (stichting, honden in Bulgarije)
 • Red een legkip (stichting adopteer een legkip)
 • Van Stal (honden- en paardenschool, locatieverhuur, praktijk)
 • De Tostimakers (foodtruck)

Aanmelden voor een activiteit doe je als volgt:

 • Klik hieronder op de link
 • Geef de naam van de activiteit en het tijdstip door
 • Geef je naam en telefoonnummer door
 • Je ontvangt van ons een bevestiging*

Klik hier om je aan te melden!

 

*Indien het maximale aantal inschrijvingen is bereikt moeten we je helaas teleurstellen, maar ontvang je uiteraard bericht.

 

Zien we jou ook 3 juni?

 

Groetjes,

 

Team Van Stal

 

Bij Van Stal staan de paarden natuurlijk niet op stal

Boukje van Hilst en Wessel Brunink hebben samen Van Stal opgericht in 2015. Natural Horsmanship is op deze plek een manier van leven. De paarden leven in een zogenaamd “Paddockparadise”. Ze zijn letterlijk “van stal” gehaald en kunnen dag en nacht buiten vrij bewegen.

De paarden leven in groepjes, en om bij het hooi, het water of bij overdekte beschutte plekken te komen moeten zij een route afleggen. Er is een pad aangelegd met meerdere poortjes en met verschillende ondergronden. In de natuur slapen, eten, drinken en vermaken paarden zich ook niet op één en dezelfde plek, maar leggen vaak wel 30 kilometer per dag af. Dit zullen de paarden hier niet halen, maar met zo’n 10 kilometer per dag komen ze aardig in de richting. Om op een natuurlijke wijze met een paard de samenwerking aan te kunnen gaan, is naast het op een natuurlijke manier houden van de paarden, begrip en uitleg over de communicatie van het paard een belangrijk element bij Van Stal. Bij veel van de lessen zit je ook niet op het paard, maar loop je er naast, of observeer je een groep paarden op afstand.

Tijdens deze lessen krijg je inzicht in de hiërarchie van de kudde, het paardengedrag en hoe je op een veilige en effectieve manier met paarden kunt omgaan. Grondwerk is ook een manier om te leren omgaan met de paarden. Vanaf de grond naast het paard zet je door lichaamstaal het paard spelenderwijs in beweging. Je krijgt inzicht in leiderschap en samenwerking. Bewustwording van je houding en gedrag spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze methode kun je ook leren je paard fysiek te trainen, zonder in het zadel te zitten. Voor kinderen worden er ook aantal lessen gegeven. Voor de groep van 4 tot 7 jaar zijn er de “Vlinder-fladderlessen” met meerdere begeleiders, waarbij door middel van fantasierijke spelvormen er met en van de paarden geleerd wordt. De groep van 8 tot 13 jaar komt op zaterdag. De kinderen leren de verzorging van de paarden, over het fysiek van de paarden en veel over paardengedrag.

Naast het grondwerk wordt er ook gereden en zijn er buitenritten. De lessen geven veel inzicht in de positieve kanten van leiderschap en zijn om deze reden ook goed voor het zelfvertrouwen. Voor volwassenen zijn er privélessen, groepslessen, trainingsweekenden en trainingsweken. Ook met je eigen paard kun je naar Van Stal om op een natuurlijke wijze met je paard te leren de samenwerking te verbeteren. Je leert hoe je een paard aandrijft met een gebaar, met de stem en met de zit. Hierdoor kun je meer plezier met elkaar hebben en verbetert je rijkunst. Ook voor wedstrijdruiters is het van belang een goede band met het paard te hebben, dat zal de prestaties in de ring ten goede komen. Van Stal biedt hulp als mensen vastlopen bij het oplossen van probleemgedrag. Dit kan gaan om kleine problemen zoals het niet stil staan bij het borstelen, problemen bij het trailerladen of als paarden angstig en moeilijk te hanteren zijn op vreemd terrein. De manier van leren gaat door middel van positieve bekrachtiging van wenselijk gedrag en bewustwording van de invloed van mensen hun eigen gedrag.

Mensen zijn zich tegenwoordig steeds bewuster van het feit dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je op de rug van een paard klimt en allerlei dingen van het paard verwacht. Mensen willen op een diervriendelijkere wijze leren omgaan met paarden en op een gelijkwaardige manier communiceren en samenwerken. Ook in de sport komt dit steeds meer naar voren en wint deze manier van omgaan met paarden terrein. Boukje: “Waar ik blij van word, is dat ik merk dat het werkt. Mijn doel is met Van Stal bij te kunnen dragen aan een betere wereld voor de paarden en het paardenwelzijn. Dat zoveel mogelijk mensen paarden beter kunnen begrijpen door inzicht te geven in het natuurlijke gedrag van paarden.”

 

Bron: Amstellandsport, De sportkrant voor Amstelveen & omstreken.

 

Redactie: Andrea Brandas

Foto Van Stal: Kostverlorenkade 25 te Amstelveen

Help! Waarom jagen honden mijn paard na?

Regelmatig hebben ruiters en paarden tijdens een buitenrit last van najagende honden. Waar komt dat vandaan en hoe creëer je veilige ontmoetingen? Met de tips van Boukje van Hilst van Paarden- en Hondenschool Van Stal kunnen ruiters en hondeneigenaren elkaar helpen.

Boukje: “De oorsprong van dit gedrag komt bijna altijd voort uit onzekerheid van de hond. Weinig mensen socialiseren hun hond met paarden. Als ze het doen, dan gebeurt het uit onwetendheid vaak niet op de goede manier. Men denkt dan dat een hond een paard tot dichtbij moet naderen. Een voorbeeld: een eigenaar brengt een kleine teckel dichtbij het paard. Het paard doet uit nieuwsgierigheid zijn hoofd naar beneden. Zo’n kleine teckel schrikt van zo’n groot hoofd en heeft geen eerste, fijne ervaring met paarden. Een hond hoeft niet van dichtbij contact te maken. Liever niet zelfs. Het gaat erom dat een hond leert zich fijn te voelen in een situatie met paarden en kan snuffelen. Snuffelen is voor honden een kalmerend signaal. Dat is wat anders dan ruiken. Dat doen ze vanaf honderden meters afstand.”

 

Onbewust aangeleerd

 

Boukje schetst een situatie: “Een hond die voor het eerst een paard en ruiter tegenkomt in het bos, wil informatie vergaren. Als hij onzeker is, kan hij gaan blaffen. Of spelbuigingen maken als kalmerend signaal. Als ruiter wil je gewoon lekker doorrijden, dus jullie lopen door. Het lijkt een onschuldige situatie, maar de hond kan de link leggen dat hij het paard heeft weggejaagd met zijn gedrag. Volgende keren kan hij harder gaan blaffen of op andere manier zijn gedrag versterken, omdat hem dat de vorige keer iets heeft opgeleverd. Dan heb je ‘ineens’ een hond die achter paarden aangaat.”

 

Tips voor de hondeneigenaar

 

Als tip voor de hondeneigenaar geeft Boukje mee dat het belangrijk is dat de hond leert omgaan met beweging van een paard en dat hij daar niks mee hoeft, dus een paard kan negeren: “Dit doe je door met de hond rustig ergens te zijn op zo’n 20 meter afstand van paarden die in rust zijn en bijvoorbeeld staan te eten. Ook is het belangrijk dat de hond kan snuffelen. Dat werkt kalmerend. Mensen snuffelen ook. Stel, ik kom iemand tegen in de supermarkt die ik niet zo goed ken en met wie ik me nog niet comfortabel voel om een praatje te maken. Dan kijk ik weg en ga ik snuffelen in het schap. Daarmee kalmeer ik mezelf, maar ook die ander. Diegene ziet dat ik niet kijk en kan doorlopen. Bij honden kan je het snuffelen stimuleren door beloningssnoepjes op de grond te strooien. Je vormt daarmee een soort supermarkt-schap. Dan loop je rustig met de hond weg. Breng je hond op deze wijze in verschillende situaties rustig in contact met paarden. Een hond moet in minstens 5 verschillende situaties iets aanleren, voordat het een ‘gewoonte’ is geworden.”

 

Tips voor de ruiter

 

Als je als hondeneigenaar en als ruiter weet dat het voortkomt uit onzekerheid, dan kan je er ook iets aan doen. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij de hondeneigenaar. Die moet zijn hond kunnen pakken en de hond op de juiste manier leren dat niet meer te doen. Ook als ruiter kan je een hond helpen. Boukje geeft als tip om rustig in gesprek te gaan met de hondeneigenaar: “Schreeuwen of boosheid is een begrijpelijke reactie, maar lost niks op en is ook niet fijn voor je paard. Ga stil staan met je paard als dat kan. De beweging is dan stukken minder interessant voor de hond. In een stress-situatie kies je misschien iets anders. Is de situatie agressiever, dan wordt je paard waarschijnlijk druk. Als het kan, spring dan van je paard af en bescherm je paard door de hond te blokken. Honden hebben over het algemeen wel respect voor mensen. Ook is het plaatje van een mens naast een paard een stuk minder spannend dan een mens op een paard.”

 

 

Bron: Bitmagazine.nl

Alice Boezelijn

Enthousiast • Paardenmeisje in hart en nieren • Open voor alles wat leeft • Dol op appeltaart

Lijkt jouw paard op één van de karakters uit The Muppet Show?

Lijkt jouw paard op één van de karakters uit The Muppet Show?

The Muppet Show, wie kent het niet! Deze wereldberoemde, hilarische tv-serie brengt inspiratie voor een totaal nieuwe indeling van paardentypes. Herken jij het karakter van je paard in één van de onderstaande Muppets?

 

Kermit de Kikker

Als leider en presentator wil Kermit graag dat alles gladjes verloopt. Omdat de Muppet Show nu eenmaal een rommeltje is en Kermit ook nog een ‘zachte’ leiderschapsstijl hanteert, gaat er regelmatig wat fout. Uiteindelijk lukt het Kermit meestal met hulp om de groep weer op de rit te krijgen. Is het jouw paard dat op democratische wijze de kudde bij elkaar brengt en houdt? Dat zich bekommert om de ander en volhoudt bij het vinden van oplossingen? Geef jouw kikker (prins) dan maar een dikke kus.

Miss Piggy

Zeg je Miss Piggy, dan zeg je sterallures. Is jouw merrie ervan overtuigd dat ze dé grote ster is? Dan zal een ander paard in de kudde die dit in haar ogen ondermijnt, het direct moeten ontgelden. Maar zoals het een echte Miss Piggy betaamt, is jouw diva stiekem ook heel knuffelig en heeft ze behoefte aan erkenning.

Statler & Waldorf

Statler en Waldorf, het cynische duo dat vanaf het balkon iedereen bekritiseert of uitlacht. Denk: hengstige merrie waarbij je het nooit goed kan doen. Ook al doe je dingen nog zo invoelend, het is net niet hoe zij het wil. Gelukkig is die hengstigheid tijdelijk. En hopelijk heb je één zo’n merrie, geen twee tegelijk 😉

Animal

Animal is de rockdrummer die tijdens een wilde solo helemaal los kan gaan en erna met een blije, verwilderde blik en gescheurde kleding achter zijn drumstel zit uit te hijgen. Is jouw paard vol passie en oerdrift? Kan hij in de wei of los in de bak zo razend enthousiast te keer gaan dat hij van gekkigheid niet weet wat hij moet doen? Succes met alle (deken)reparaties!

De Zweedse kok

Heb jij zo’n paard dat van alles wil uitproberen maar zichzelf daardoor regelmatig in de nesten werkt? Dan heb je te maken met het type ‘de Zweedse kok’. Met zijn eigen taaltje en kreet “bork-bork-bork”, zwaait hij in het wilde weg met zijn kookgereedschap, waarmee hij de potten en pannen van de stellingen gooit. Ondanks dat hij er een potje van maakt, blijft bij onverstoorbaar. Ook een kwaliteit!

Rowlf

De bruine hond Rowlf heeft een rustig en zachtmoedig karakter. Als de pianist in het Muppet-theater, is hij een fan van klassieke muziek, met name Beethoven. Is jouw paard zachtaardig, rustig en meegaand? Kan hij intens genieten van Zen-momenten? Gezien de voorgaande karakters kunnen we maar één ding zeggen; koester hem!

Fozzie de Beer

Ook Fozzie de Beer is vriendelijk. Hij probeert met flauwe grappen de sfeer erin te houden. Lijkt jouw paard op Fozzie, dan heb je er één dat de zoete, lieve vrede wil bewaren. Het kan heel waardevol zijn om een dergelijke spanningsafleider in de kudde te hebben, maar let op dat hij het niet te zwaar te verduren krijgt.

Beaker

Is jouw paard een brave volger die voor jou door het vuur gaat? Dan herken je hem misschien in Beaker, het hulpje van Dr. Bunsen Honeydrew. Tijdens de proeven in hun laboratorium ontploft er altijd wel wat en is Beaker de pineut (“mi mi mi!”). Toch blijft hij trouw zijn werk doen. In de kudde staan deze paarden laag in de rangorde. Ze zijn soms het pispaaltje, maar redden zichzelf overal wel uit. Vaak klimmen ze, naarmate ze ouder (en door schade en schande wijs) worden, in de rangorde op tot de middenmoot van de kudde.

Meer Muppets?

Natuurlijk zijn er nog veel meer Muppets waarin je je paard kunt herkennen. Op welke Muppet lijkt het jouwe? Heb jij bijvoorbeeld een Gonzo ‘the Great’ die er alles aan doet om aandacht te krijgen en stunts uitvoert, die vaak mislukken? Geef in de reactie hieronder jouw verhaal!

 

Bron: Bitmagazine.nl 

Alice Boezelijn

Enthousiast • Paardenmeisje in hart en nieren • Open voor alles wat leeft • Dol op appeltaart

VAN STAL is open!

Precies op de grens van Amsterdam en Amstelveen ligt Honden- en Paardenschool VAN STAL. Hier trainen we het gehele jaar door, lekker in het zonnetje of op het overdekte terrein. Bij ons is het altijd lente!

VAN STAL is geen gewone stal, de paarden staan niet op stal en we zijn geen pensionstal. De dieren staan in een Paddock Paradise. Dag en nacht kunnen zij zich vrij bewegen en zichzelf voorzien in hun natuurlijke behoeften. In kuddeverband kunnen ze spelen, slapen en eten; er wordt ruwvoer van zeer goede kwaliteit gevoerd en er zijn voldoende droge schuilmogelijkheden.

Dit maakt VAN STAL een diervriendelijke paardenschool

Bij VAN STAL werken professionele instructeurs met ruime ervaring. Wij geven les op basis van Natural Horsemanship; een samenwerking tussen mens en dier op basis van vertrouwen en respect. In de trainingen leer je hoe paarden denken en hoe je met jouw lichaamstaal met paarden kunt communiceren. Wij combineren grondwerk met rijden.

MENU

Van Stal